Ondernemend Nijmegen voor het goede doel

De veiling

Tijdens de Nijmeegse HaringParty bieden we de eerste vaatjes Nieuwe Haring aan via twee veilingmethoden. We beginnen met het Amerikaanse systeem, waarbij zelfs een klein bod de kans biedt om het felbegeerde vaatje te bemachtigen. Daarna sluiten we af met het opbodssysteem waarbij de hoogste bieder zich eigenaar van het vaatje mag noemen.

Zo wordt het eerste vaatje Hollandse Nieuwe geveild volgens het Amerikaanse systeem!

Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe veilen we op de Amerikaanse veilingmethode. Hiermee kan een hoog bedrag worden binnengehaald en heeft iedereen, zelfs de kleinste bieder, kans eigenaar te worden van de felbegeerde Nieuwe Haring.

Die Amerikaanse verkoop gaat als volgt. De notaris stelt het bedrag vast dat het vaatje moet opbrengen, maar houdt dit voor zich. Alleen hij kent dit bedrag. Dan begint de veiling. De bedoeling is dat iedere genodigde tenminste één schriftelijk bod uitbrengt voor een bedrag van minimaal € 75,-, (exclusief B.T.W.) geschreven op een visitekaartje of op de achterzijde van dit kaartje. Deze biedingen leest door de notaris steeds voor. Zodra dit vooraf vastgestelde bedrag wordt bereikt zal diegene die met het bod het bedrag rond maakt het vaatje Nieuwe Haring krijgen.

Bijvoorbeeld: De verkoop begint met een bod van ondernemer X van € 75,- en X betaalt E 75,-. Vervolgens roept ondernemer Y € 200,- en Y betaalt € 200,-. Dit gaat zo door tot het door de notaris van tevoren vastgestelde bedrag is bereikt. De laatste bieder mag zich dan eigenaar van het vaatje noemen.

Zo wordt het eerste vaatje Nieuwe Haring geveild via het opbodsysteem

Bij deze veiling is het de notaris die als eerste het bod vaststelt voor het vaatje Hollandse Nieuwe Haring. Zodra een bieder interesse toont door zijn of haar hand op te steken, verhoogt de notaris het bedrag een beetje. Dit proces gaat door terwijl bieders hun hand blijven opsteken en de notaris het bedrag telkens een stapje hoger brengt. De notaris blijft dit doen totdat er geen handen meer omhoog gaan en er geen hogere biedingen meer zijn. Op dat moment sluit hij de veiling af met de woorden “eenmaal, andermaal….verkocht”. Het vaatje Hollandse Nieuwe Haring gaat dan naar de bieder die op dat moment het hoogste bod heeft uitgebracht.

 

Bedragen zijn excl. BTW

Veilingmeester Klaas-Albert Veerbeek
Lotgerink Veerbeek notarissen